Cuando hables, procura que tus palabras sean mejores que el silencio.

dimarts, 27 de març del 2012

Relació alumne professor. Diferents mètodes.


La ensenyança segons la RAE és l’acció i l'efecte d’ensenyar i aquest es refereix a ‘’Instruir, doctrinar, amaestrar con reglas o preceptos’’. Segons aquesta definició es deixa molt clar que hi ha una diferència clara entre el que ensenya (professor) i el que rep l’ensenyament (l’alumne). Açò dóna lloc a un mètode directiu en que el professor mana i l’alumne es deixa portar. La direcció és unidireccional. 
Però, realment aquest mètode tradicional és el més adequat per aplicar?
Ja des de temps remots aquest mètode ha sigut el més aplicat, on el professor ensenyava i els alumnes simplement escoltaven i si podien, aprenien alguna cosa. Aquest mètode no és res diferent a l’actual.

Però, existeixen nous mètodes d’ensenyament alternatius, els quals es caracteritzen per una relació alumne professor bidireccional, amb interaccions professor alumne però també amb connexions alumne professor. Es tracten tasques obertes i els pensaments són globals. Aquest mètode és interessant examinar-lo millor en els articles de Devís i Peiró, dels quals el primer fou el nostre professor.
Aquí teniu un dels seus articles que parla millor d’aquest mètode aplicat a l’Educació Física i el joc, encara que és aplicable per tota la eduació.

Però aquests models alternatius han aparegut actualment? No hi havia abans una escapada del mètode directiu?
Jo vull reflexionar sobre els famosos textos de l'obra La República de Plató i el mètode d'escriptura i d’ensenyament en aquests. 

Gran part de la seua obra està composada per diàlegs amb el seu mestre Sòcrates, anomenats "Diàlegs Socràtics".Un diàleg en el que el mestre i l’alumne connecten intercanviant informació. Sòcrates realitzava preguntes i l’alumne les responia, però les informacions i pensaments de l’alumne Plató també estaven present en la classe i s’encarregava de transmetre-les a Sòcrates. L’alumne és una peça activa i construeix el seu propi aprenentatge. 

Doncs la pedagogia funcional en aquests diàlegs no s’assemblen prou als mètodes alternatius proposats actualment com a renovació i alternativa del mètode directiu tradicional?


Aquí us deixe l'obra de Plató ''La Republica'' on podem veure clarament els diàlegs entre alumen i professor i la direcció bidireccional de les idees i pensaments.
.

Deixeu les vostres reflexions i comentaris!

diumenge, 4 de març del 2012

Les aparences enganyen


Per acabar el Tema 1 comentaré l’aspecte sociocultural però enfocat no sols al cos, sino a tots els aspectes de la vida.

En el tema hem deixat clar que el nostre cos està molt influenciat per pensaments de la societat que poden fer que ens sentim mal en el nostre cos i modifiquem la conducta.
Ho fem per els estereotips, pensaments que tenim d’un grup concret de persones amb una característica comú. Aquests pensaments de vegades poden fer que no mirem més enllà de les aparences i no valorem a la persona per com és, sino per lo que ens diuen els estereotips. Lapidem a les persones per la simple primera impressió, sense parar a conèixer-la.

Aquí us deixo el famós vídeo de l’aparició de Susan Boyle en el programa ‘’Britains got Talent’’ que ens mostra que moltes voltes les aparences enganyen i que més enllà dels adjectius que els estereotips atorguen a alguns tipus de persones per raça, vestimenta, moral, etc., poden haver increïbles sorpreses.  Ja sabeu, no jutgeu sense conèixer.



Deixeu els vostres comentaris!!