Cuando hables, procura que tus palabras sean mejores que el silencio.

dijous, 9 de febrer del 2012

Iatromecanicisme. Cos-màquina.

Per entendre què és això del cos-màquina explicat en classe, hi ha que entendre primerament el dualisme cos-ànima filosòfic que pretén separa el cos material de l'ànima intangible. L'ànima és allò que no es pot tocar ni veure ni percebre, però que és allò que ens fa raonar i prendre decisions. El cos és un material que no pensa ni raona, simplement actua d'una forma perquè ha sigut creat per fer coses d'unes formes determinades i no poden canviar-ho. I...aquesta definició de cos no és molt pareguda a la de màquina?
Per aquestes similituds (entre altres coses) s'ha comparat el cos, allò material i allunyat de la raó i el pensament, amb una màquina, ja que realitza unes funcions molt complexes per obtindre una finalitat. Aquesta comparació es pot veure molt bé en quan ens fiquem malalts, que és com si alguna peça del nostre perfecte engranatge que és el cos, ha deixar de funcionar correctament i hem de fer alguna cosa per què torni a funcionar correctament, tal i com fariem si ens s'averiara un cotxe.

Al llarg de la història molts científics importants han concebit el moviment corporal com una activitat mecànica, comparant el cos amb una màquina. D'aquesta concepció naix el moviment anomenat Iatromecanicisme, datat del s XVII. Aquest moviment el va fundar un fisiòleg, físic i matemàtic anomenat Giovanni Alfonso Borelli, que en les seues obres explica els moviments del cos, que funciona com una màquina. En la sua obra ''De motu animalium'' explica el moviment muscular mecànic, mencionant ja les fibres musculars.

Aquest moviment, ha sigut aplicat a la terapèutica de la mà de Fiedrich Hoffman que es va interessar per les capacitats curatives del moviment mecànic humà.

En conclusió, el cos ha sigut comparat i equiparat a les màquines al llarg de la història per la seua funcionalitat, naixent moviments com el iatromecanicisme que han sigut importants en molts d'àmbits i que es basen en aquesta comparació.

3 comentaris:

  1. No coneixia el concepte de iatromecanicisme. Molt molt interesant. Moltes gràcies.
    Ací el mestre Baraona aprofundeix en el tema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, com diu Baraona principalment el iatromecanicisme està enfocat a un àmbit mèdic (a més d'altres àmbits).
      Una aplicació actual del iatromecanicisme que no he dit és per exemple la que va fer Zander, que va utilitzar aquest concepte i la comparació del cos-màquina per fer els famosos aparells de cinesiteràpia (curació a partir de moviment del propi cos), que es troben en tots els centres mèdics i és una de les bases de la fisioteràpia.

      Elimina
  2. SINCERAMENTE, CREO QUE MARC HA HECHO UNA MUY BUENA APORTACIÓN A CERCA DEL TEMA DEL CUERPO-MÁQUINA VISTO EN CLASE. SIENDO SU CITA HACIA LA CORRIENTE DEL IATROMECANICISMO DE MUCHO PROVECHO PARA TODOS LOS INVOLUCRADOS EN ESTE INTERESANTE MUNDO RELACIONADO CON NUESTRO CUERPO Y SU MOVIMIENTO.
    ESPERAMOS LA TU SIGUIENTE APORTACIÓN ;)
    GRACIAS.

    ResponElimina